Új idők, új elgondolások

  • Posted on: 15 March 2020
  • By: guba

Társadalmunk és a világ újabb változás előtt áll. Talán némileg átértékelődnek az emberi fizikális kontaktjaink, a családi, baráti érintkezéseink, amire épült eddig társadalmunk és benne maga, az ember. Gondolok itt az óvodai, iskolai vagy baráti  kontaktusainkra legyen az éppen kellemes avagy kellemetlen. Azért az óvodai és iskolai időszakkal kezdtem mert ezek a korai szocializációs szakaszok és ingerek az alapjai emberségünknek és a környezetünkben, a társadalmunkban olyan alapvető emberi tulajdonságoknak mint a közleség, bizalom, tolerancia, szelídség, tisztelet. Ezek jól megfigyelhető például a háziállatainknál (aki tart vagy tartott háziállatot tudja miről beszélek). Minél kisebb korban kezdjük el kialakítani a kötődést annál könnyebben kialakul. Az iskolák és közösségi helyek bezárása egy újabb momentum lehet az eltávolodásra vagy éppen ha jó használjuk egy újabb lehetőség közelebb kerülni szeretteinkhez, akik igazán fontossak számunkra és aki vagy akik mellettünk vannak akkor is ha problémánk van. Ehhez viszont szükséges, hogy inteligens emberként megtanuljunk jól kommunikálni a generációk, az etnikai és kisebbségi, illetve más kultúrák között. Ez természetesen globálisabb gondolkodást kíván minden oldalról. Viszont maradjunk az egyik legkisebb gazdasági egységnél a családnál. A technológiai eszközök beépítése személyes életünkbe kontaktjainkba hosszabb távon bizonytalan kötődéshez vezethet. Ezért meg kell tanulnuk használni őket, meg kell kérnünk a fiatalabb generációt, hogy mindig és mindenkor segítsenek ebben a közös tanulásban. Mivel most kissé nagyobb felelősség hárul a szülőkre akiknek majd együtt kell tanulniunk gyermekeikkel. Gondolok itt azokra a szülőkre akik most is együtt használják a technológiát mindennapjaikban és azokra a szülőkre akik a tartalommegosztó oldalakon ártalmatlannak tűnő, de értelmetlen videókat néznek és osztanak meg a közösségi oldalaikon. Együtt kell majd tanulnuk azokkal a fiatalokkal akiknek "...fontosabb a telefonjuk, mint saját szüleik..." Jean M. Twenge IGENERÁCIÓ
Nekünk kell majd egy csomó mindenre megtanítani Őket és segíteni azokat a szülőket, akik nem tudják merre induljanak. Ez egy közösségi munka, igen már nem tanulás, hanem egy közös tevékenység. Kis közösségek, kis csoportok akik segítik egymást és megosztják egymással szakmai tudásukat, élet tapasztalataikat és segítenek egymásnak elindulni és fejlődni. Ezek az erős kis közösségek fognak, majd új lendületet adni a környezetüknek, hogy tanuljanak, fejlődjenek és ők a táptalaja a hosszú távú gondolkodásnak.
Ezek a közösségek azok akik már példát mutatva járnak előttünk és támogatnak saját lehetőségeik szerint minket, legyenek azok szervezetek, közösségi rendszerek vagy véleményvezérek (angolul: Influencers). A lényeg, hogy majd nekünk kell kiválogatnuk azokat akik valóban értékes és érdemes tartalmakat osztanak meg velünk és szeretteinkkel. Ők fogják velünk együtt azt az új társadalmat képezni, amiben majd mi is élni szeretnénk. Ezt a változást mindenkinek magában kell kezdenie és néhány saját kérdést feltenni önmagának, olyanokat mint: Képesek leszünk-e ezt a változást elég inteligensen végigkövetni?
Majd a családban azok akik gyermekeiket nevelik és együtt fognak velük tanulni hasonló a kérdéseket fogalmazzanak meg és keressék a válaszokat, mint például: Milyen dolog van a világon amit nem tudok jól megtanítani a gyermekemnek? Ki tud ebben segíteni?

Mi is folyamatosan keressük projektjeinkbe azokat a szakembereket, segítő szándékú, építő embereket, fiatalokat akik támogatják tudásukkal, ismereteikkel közösségünket, hogy tovább segíthessünk.
8up team
8up projektek

 

magyar